Praktiskt arbete

Antalet tjänsteföretag tycks ha ökat generellt framför allt när det gäller hund och katt. Vi hittar fler kattpensionat, fler hunddagis och fler som erbjuder olika former av rehabilitering och omvårdnadstjänster. Sektorn med sociala tjänstehundar och hundar som arbetsredskap inom olika yrken ökar och inom djursjukvården råder brist på bland annat legitimerade djursjukskötare och djurvårdare på utökad nivå inom djurens hälso- och sjukvård. Med den ökande turismen i Sverige ökar även så kallad hundturism något liksom den naturbaserade turismen och antalet natur- och älgparker.

Gör man olika sökningar på nätet, till exempel Eniro, Allabolag, Hitta och liknande, får man dels väldigt olika resultat och dels förekommer samma företag under flera sökord samt flera gånger under samma sökord.

”Hunddagis” ger 1.100 träffar totalt, ”hundpensionat” ger 1.000 och söker man på hundtrim, hundvård, hundfrisör och liknande hamnar den totala siffran på drygt 1.200. Dessutom finns det säkert många företag, enmans som fåmans med hel- och deltidsanställda som enbart marknadsför sig via sina egna hemsidor och varken har registrerat firmanamn eller anmält sig till någon söksida. Djurägare som söker inkvartering för sina djur, regelbundet eller tillfälligt, går i många fall på rekommendationer och mer sällan via någon söksida på nätet.

Det man dock kan konstatera av de sökningar som gjorts är att det finns tusen och åter tusen små och stora företag med inriktning sällskapsdjur. Många erbjuder dessutom flera tjänster såsom inkvartering, kurser och klipp/trim i kombination med foder- och tillbehörsförsäljning.

Hela DYN-rapporten 2016 kan läsas här.

Rulla till toppen