DYN under Almedalsveckan

Hur ska vi få fler att vilja arbeta inom djursjukvården, vad vill politikerna med djurskyddslagen – och hur känns det att köra hundratals mil med lastbil genom krigets Ukraina för att försöka rädda så många hästar som möjligt?
Allt är frågor som några av DYNs medlemsorganisationer kommer att lyfta under Almedalsveckan.


De av DYNs medlemmar som deltar under Almedalsveckan är försäkringsbolaget Agria, Svenska Kennelklubben, Naturvetarna och Djurskyddet Sverige.
Först ut är Agria och SKK, som redan på tisdagen inleder sina eftermiddagsseminarier om djursjukvård och hundens roll i samhället.
I dag är hunden och dess ”superkrafter” en viktig resurs inom en rad olika områden, som vård, omsorg, polis, tull och skola. Men samtidigt som vi ger våra hundar allt fler viktiga uppgifter, råder en skriande personalbrist inom djursjukvården, vilket kan ställa till med stora problem för den som har en hund som blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka.
Hur ska vi göra så att framtidens djursjukvård blir en trygghet för både hundar och deras ägare – och vilka kunskaper finns det om hundens roll i samhället?
Agrias Träffpunkt är öppen 12 till 17 (tisdag) samt mellan 10 till 17 onsdag till lördag, och ligger på Donnersgatan, strax utanför Donners plats, Visby.

Fler naturvetare
Naturvetarnas fokus handlar om att locka fler unga att läsa naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. Det är nämligen nödvändigt om vi ska klara av ”den gröna omställningen” framöver. Problemet är dock att många i dag hellre läser andra ämnen, och att intresset för både naturvetenskap och matematik är lägre i Sverige än utomlands.
Vad kan man göra åt det?
Det ska diskuteras vid Naturvetarnas seminarium, onsdagen den 28 juni med början klockan 10.45. Seminariet hålls på Joda Bar och Kök (Innergården), Skeppsbron 24, Visby.
Moderator är Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef och moderator från Naturvetarna, och i övrigt deltar
Martina Söderström (divisionschef Environment & Planning, Sweco), Ana Andric, (näringspolitisk expert, TechSverige), Mats Lundqvist (vicerektor för nyttiggörande och innovation på Chalmers), Elin Norström (gymnasiestudent och skribent för den vetenskapliga ungdomstidningen Partikular) samt Nima Farrahi (utredare, Naturvetarna).
Vill du följa seminariet online finns länken här.

Djurskyddet och lagen
Samma dag, men efter lunch, håller Djurskyddet Sverige, Djurens rätt och World Animal Protection ett seminarium med titeln ”Vad gör politikerna för djuren?”.
Politiker från de olika riksdagspartierna ska frågas ut och få möjlighet att debattera kring temat ifråga. Är politikerna nöjda med dagens nivå av lagstiftning – och finns det risk att man vill sänka ambitionerna framöver?
Seminariet hålls onsdagen den 28 juni klockan 13.30 och pågår under en timme. Adressen för den som vill gå dit och lyssna är E-huset (ingång genom huvudentrén, sal E35) Cramérgatan 3, Visby.

Djur i krig
Torsdagen den 29 juni arrangerar Djurskyddet ytterligare två evenemang som kan sägas ha det gemensamma temat djur och krig.
Det första tar upp vilken krisberedskap som finns vad gäller våra svenska djur i händelse av krig. Diskussionen tar avstamp i det faktum att kriget i Ukraina också väckt debatt i Sverige, exempelvis vad gäller frågan att sällskapsdjur inte får tas med till skyddsrummet
Seminariet hålls klockan 13.15 på samma adress som ovan (E-huset, Sal E35, Carmérgatan 3, Visby).
På torsdagskvällen, klockan 19.30, gästar den före detta ridande polisen Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist Mirells café på Adelsgatan 3 i Visby. Hon ska berätta om hur hon körde hundratals mil med lastbil genom Ukraina – allt för att försöka rädda så många hästar som möjligt undan krigets fasor. Under evenemanget bjuder Djurskyddet på fika.DYN under Almedalsveckan
Rulla till toppen